STIORA

Vi elsker å samarbeide med lokale leverandører, og denne gangen har vi hatt æren av å samarbeide med Peder og Marit på Veiseth Gård som har en fantastisk råvare til salgs. Nemlig lokalt dyrket bringebær!

 

Foto: Kristian Helgesen

Bringebær i Stjørdal

Bringebærfeltet på Vikan Østre i Stjørdal ligg vakkert til på Vikan bare 10 minutter med bil fra Stjørdal sentrum. Feltet ble etablert av Christian Vikan i 1998. Det var da et forsøksfelt for maskinell høsting av bringebær. Resultatet av forsøket er at bringebær til konsum blir best om den blir plukka for hånd. Christian utvida feltet senere til 10 dekar og har flinke plukkere til innhøsting.

Peder Veiseth og Marit Nestande tok over som forpaktere av bringebærfeltet fra 2014. I sesongen selger de ferske, ferdigplukka bringebær direkte fra åkeren


Brygging

Som base for friske bringebær tenkte vi at et syrlig og friskt hveteøl må passe perfekt. Vi brygget derfor en øl med 20% hvete- og 80% pale-malt som deretter ble syrnet. For å starte surnings-prosessen tilsetter vi melkesyrebakterier direkte i vørterkjelen. Dette godtgjør seg i 2 dager for at bakteriene skal surne ølet til det stedet hvor vi er fornøyde med balansen. SÅ koker vi alt slik at bakteriene drepes og vi stabiliserer produktet.

Foto: Eir-Jørgen Bue


Store røde bær

Bringebæra “Stiora” er kjent for store røde bær med spesielt god smak og holdbarhet som trives best i sola. Navnet kommer fra det gamle navnet til “Stjørdalselva” som er det første stedet bæra ble plantet som del av forskningen til Bioforsk.

Foto: Kristian Helgesen


Tilsetting

Bæra presses til saft og tilsettes etter hoved-gjæringa er over. Det vil si vanligvis en uke ute i prosessen. Vi tilsetter omtrent 20% av volumet ølet som ren bringebærsaft og det både smaker og lukter fantastisk.

Foto: Kristian Helgesen


Sluttresultatet

Etter fire uker på tank så er ølet klart for tapping. Ølet kjøles ned til 2 grader og med kullsyre klart for salg rett ned i en stilig aluminiumsboks.

Foto: Kristian Helgesen

Foto: Kristian Helgesen


Bestilling

Tilgjengelig for salg og bestilling på Vinmonopolet eller ditt lokale skjenkested

D-Pak 16x440ml

Varenr Vinmonopolet: 10288602

EPD: 5153101

EAN: 7072218006405

Bestillinger sendes til post@stoltbryggeri eller på telefon til 98262272

Transport med Skanlog til Oslo/Akershus eller med TINE Distr. til resten av landet.