RØYKLAGT

Stolt Bryggeri er det første kommersielle bryggeriet i Stjørdal, men vi er langt fra de første som brygget øl i dalføret. Det har vært brygget øl i henhold til gamle tradisjoner i Stjørdal gjennom utallige generasjoner

 

Foto: Kristian Helgesen

Stjørdalsøl - Maltøl

Det er like mange måter å brygget det lokale tradisjonsølet på som det er bryggere, men det alle har til felles er en tydelig og særegen røyksmak. Vi skal prøve å fortelle historien om hvordan vi har fått hjelp av Jon Krislok og Kjell Mjøsund til å brygge vårt. Hele historien begynner med korn, gjerne høstet og dyrket på egen gård.


Bløtlegging

Kornet legges i bløtt i opptil tre dager for å få bygget til å tro at det har havnet i jorda og starter dermed prosessen med å gro.

Foto: Kristian Helgesen


Groing

Etter bløtleggingen spres kornet utover en gro-karm og vendes flere ganger om dagen slik at varmen fra groingen spres jevnt utover og ikke skaper varme lommer i kornet. Dette er viktig slik at det ikke blir ujevn kvalitet

Foto: Kristian Helgesen


Tørking

Etter fire til fem dager så er kornet ferdig med groingen og det er viktig å raskt tørke kornet slik at det ikke begynner å spire for å bli til en plante, Tradisjonelt bruker man ingen måleinstrumenter for dette men erfaringer bygget opp etter flere tiår med brygging for å bestemme når det er klart for tørking. Kornet skal nå flyttes over til “såinna” for å bli tørket. Såinna er i prinsipp en korntørke med et fyringssted og planker med hull som slipper gjennom røyken opp til kornet

Foto: Kristian Helgesen


Såinn

Det er viktig å velge riktig ved når man skal tørke kornet. Blir det for høy temperatur så brenner man kornet, og blir det for lite røyk så blir det for lite smak og aroma. Or-ved, på lokalt munne kalt “ørder” er det som brukes i Stjørdal. Det lukter godt med røyk i hele bygda når man holder på med tørkinga. Det er ingen tvil om naboen er i gang med ølbrygging


Kjærringa

Jon og Kjell bruker tre dager på denne prosessen og det første døgnet holder de bålet i gang hele natta. Det er er litt lengre enn mange andre, men de fyrer forsiktig og de mener det gir en tydelig lengre og aromatisk røyk uten noen brent smak av kornet. Jon viser fram at det som smetter gjennom hullene i plankene og treffer “kjærringa” heller ikke blir brent, tydelig et tegn på god kontroll på varmen.

Foto: Kristian Helgesen

Foto: Kristian Helgesen


Arbeidskrevende

Etter åtte dager med nøyaktig håndverk så er kornet ferdig maltet og klart til brygging, det gjenstår kun å rense kornet for rester fra groingen. Nå er det opp til bryggeren!

Foto: Kristian Helgesen


RØYKLAGT

Vi vil brygge vår egen versjon av det lokale tradisjonsølet, men vil gjøre det så tro mot tradisjonen som mulig. Vi får derfor veldig god hjelp av Kjell Mjøsund og Jon Krislok som tilsammen har flere tiår med ekspertise og erfaring fra brygging av det lokale “maltølet”. De produserer maltet og bruker omtrent 30 dager på jobben. Et virkelig arbeidskrevende brygg!

Kjell stiller gledelig opp som brygger på den store bryggedagen. Vi bruker 100% av det lokale maltet til brygginga. Vi tilsetter også store mengder med friske grønne einer til skyllevannet som gir et friskt preg av sitrus og barskog. Det blir ikke brukt noe humle til brygginga. Til gjæringa får vi hjelp av NTNU som hadde isolert en lokalt øl gjær-stamme som gir et unikt særpreg med litt syre og eple. Denne er nå kommersielt tilgjengelig hos Omega Yeast.

Resultatet blir en øl som vi kaller “Røyklagt”, en øl på 7% alkohol med tydelig røyk i både smak og aroma uten å vise seg som brent eller sur. Lett tåkete øl med dyp gul farge og preg av einer. Noe av ølet havnet også på brukte whiskeyfat som vi kommer til å lansere mot høsten 2019. Vi har fått en nyvunnen respekt for stjørdalsølet etter vi hørte historien om tradisjonen og håper du også har dette i tankene når du smaker på vår versjon av dette tradisjonsrike ølet.

Skål!

WINNER OF BARCELONA BEER CHALLENGE 2019, SMOKE BEER

WINNER OF BARCELONA BEER CHALLENGE 2019, SMOKE BEER

Fra venstre: Mikael Slettedal, Kjell Mjøsund, Jon Krislok

Fra venstre: Mikael Slettedal, Kjell Mjøsund, Jon Krislok 
r%C3%B8yklagt.jpg
 

Bestilling

Tilgjengelig for salg og bestilling på Vinmonopolet eller ditt lokale skjenkested

D-Pak 16x440ml

Varenr Vinmonopolet: 10570602

EPD:

EAN: 7072218006481

Er også tilgjengelig på 10l KeyKeg

Bestillinger sendes til post@stoltbryggeri eller på telefon til 98262272

Transport med Skanlog til Oslo/Akershus eller TINE Distr. til resten av landet.